Krutihlav

z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Přejít na navigaci Přejít na hledání
Krutihlav
Wryneck od Pepe Reigada.jpg
Vědecká klasifikace
střední pozice
Doména:
Království:
Subkingdom:
Bez hodnosti:
Typ:
Podtyp:
Infratip:
Nadtřída:
Clade:
Clade:
Třída:
Podtřída:
Infračervené:
Clade:
Oddělení:
Rodina:
Podčeleď:
Vertisheykovye (Jynginae Swainson , 1831)
Rod:
Pohled:
Krutihlav
Mezinárodní vědecký název
Jynx torquilla
( Linnaeus , 1758 )
Plocha
obraz

     Hnízdiště

     Zimní oblast
Stav zachování
Stav iucn3.1 LC ru.svg Виды под наименьшей угрозой
Nejméně starost
IUCN 3.1 Nejméně znepokojený : 22680683

Spinner [1] , nebo obyčejný blbec [2] ( latinsky Jynx torquilla) je pták z čeledi datel . Malý pták s dlouhým pohyblivým krkem, ve vzhledu a chování, to vypadá spíš jako passerine ptáků, než je obvyklé datle , se kterým je sjednocených především charakteristickou strukturou nohou - dva prsty směrem zpět a dva dopředu a dlouhou Sticky jazyk, stejně jako vlnitý charakterový let.

Stěhovavý pták, zimy v Africe a jižní Asii. Hlavní potravou jsou mravenci a jejich kukly, ale i další drobný hmyz . Nerýže si hnízda, ale zabírá opuštěné prohlubně datlů nebo z nich vyhání ptáky koniklece, které již začaly hnízdit.

Ruský (stejně jako vědecký latinský Jynx - doslova „zkroucení“) dostal spinner pro své charakteristické chování, které předvádí ve stresových situacích. Pták, vzatý do ruky nebo zaskočený, roztáhne ocas, rozcuchá si peří, zavěsí křídla a tímto pohledem se vrhne na pachatele, přičemž otáčí krkem, očima a vydává zurčící a syčivé zvuky [3] [4] . Pokud dáte ruku do prohlubně, kde bude sedět točivý krk, pak toto chování vytváří iluzi, že je v ní had , a ne pták [5] .

Popis

Vzhled

Pták vzatý do náruče se natahuje a otáčí krkem, pro který dostal své jméno

Snadno rozpoznatelný pták. Přibližně velikost rejska nebo jestřába : délka těla 17–20 cm, rozpětí křídel 25–30 cm, hmotnost 32–48 g [5] . Samec a samice mají podobnou ochrannou barvu peří, která ptáky dobře skrývá na pozadí kůry stromů. Vrchol je pestrý, šedavě hnědý s tmavými podélnými pruhy, na zádech téměř splývající v jedno velké místo. Břicho je bělavé s příčným pruhovaným vzorem, jako u malých opeřených dravců . Zřetelný tmavý pruh probíhá od rohu zobáku okem a dále podél krku; další podobný pruh se táhne přes korunu a zadní část hlavy. Na hrdle a hrudníku je mírně nažloutlý nebo okrový nádech. Duhovka je tmavě hnědá, zobák a nohy jsou matné, nahnědlé nadržené. Mladí ptáci jsou podobní dospělým, ale mají více rozmazaný vzor [5] [6] [7] .

Na rozdíl od datlů je ocas otočného krku mírně zaoblený a skládá se pouze z měkkých ocasních peří, a proto není schopen sloužit jako opora na svislém kmeni stromu. Ptáci proto dostávají jídlo na větvích nebo z povrchu Země. Zobák je kratší a ostřejší - ptáci netlučou dřevo, ale podobně jako datle někdy dostávají potravu pod hnijící kůrou.

Přidělte 4-7 poddruhů, vynikající velikosti a také odstínů a detailů opeřeného vzoru [8] .

Hlas

Jynx torquilla (33693877994) .jpg

Jarní píseň ve své tonalitě a rytmu má mnoho společného s písní zelených , prošedivělých a dokonce i černých datlů [9] a je také podobná alarmujícím výkřikům malých sokolů , ale tišší a klidnější [5] . Jedná se o sérii 12-18 monotónních vytažených výkřiků „ti-ti-ti-ti“, opakujících se rychlostí až 4krát za sekundu [7] . Muž křičí, zvolí vhodnou prohlubeň a zavolá na sebe samičku. Pokud do jednoho nebo dvou dnů není slyšet volání odpovědi, muž letí na jiné místo a začíná znovu. Samice už z dálky uslyšela samce a volá k němu, dokud se oba ptáci nesetkají [9] . Po spárování ptáci obvykle nezpívají. Signálem znepokojení je tichá „tech-tech-tech“ nebo „pizza-pizza-pizza“ [5] . Při vyrušení na hnízdě vydává vírník syčivé zvuky, jako hadi , a jako oni dokáže silně otočit krkem [4] .

Šíření

Plocha

Ochranné zbarvení umožňuje ptákovi splynout s pozadím stromové kůry

V Africe se množí v Alžírsku a Tunisku v úzkém pásu podél břehů Středozemního moře . V Eurasii obývá rozsáhlé území lesní zóny od východní části Pyrenejského poloostrova a západní Francie na východ až po kotlinu Kolyma , jižně od pobřežíTichého oceánu, Sachalin , Kurilské a Japonské ostrovy a dokonce jižně od centrální oblasti Číny . V severní Evropě v současnosti na Britských ostrovech prakticky chybí, hnízdí však téměř na celém území Skandinávie , s výjimkou horských oblastí severně od 67. rovnoběžky. V Rusku se vyskytuje na severu až k hranici lesa: v evropské části až 65 ° severní šířky. sh., na západní Sibiři až 66 ° severní šířky sh., v povodí Khatanga a Lena až do 68 ° severní šířky . sh., v údolí Kolyma až do 69. rovnoběžky [10] .

V jižní Evropě se rozmnožuje na jih až ke Středozemnímu moři od severovýchodního Španělska na východ až po severní Řecko , jakož i na ostrovech Mallorca , Ibiza , Korsika , Sardinie a Sicílie ; vyskytuje se sporadicky v jižním Portugalsku . V oblasti Volhy - na jihu až asi 49 ° severní šířky. NS. ( Volgogradská oblast), v údolí Uralu až 50 ° severní šířky. sh., v Kazachstánu na severu v oblasti 51. rovnoběžky, východně do oblasti Semipalatinsk . V Mongolsku a Číně na jih k mongolskému Altaji , pohoří Khangai , provincii Heilongjiang a severní části Korejského poloostrova . Izolované populace jižně od hlavního areálu v Kašmíru a horských oblastech střední Číny - v provinciích Gansu , Qinghai a Sichuan [10] .

Do poloviny 20. století ve Velké Británii hnízdilo malé množství (až 200–400 párů), nicméně od roku 1973 bylo na ostrově zaznamenáno pouze několik pozorování těchto ptáků [11] . V posledních desetiletích se navíc populace ptáků v různých evropských zemích, zejména ve skandinávských zemích, Německu , Dánsku a Švýcarsku [12] [13] [14], výrazně snížila. Možné příčiny prudkého poklesu počtu se nazývají změna způsobů obdělávání orné půdy, změna klimatu a pokles počtu míst vhodných k tvorbě hnízd [15] [16] .

Migrace

Větrník je jediným stěhovavým druhem mezi ptáky datle žijícími v Evropě. Pouze zástupci poddruhu mauretanica , žijící v severozápadní Africe, jsou typicky usedlí. Ptáci hnízdící na ostrovech Středozemního moře a v horách střední Asie se pohybují na krátkou vzdálenost (v druhém případě sestupují do blízkých horských údolí). Zbytek populace jsou vzdálení migranti. Zimoviště evropských ptáků se nachází jižně od Sahary v širokém pásu od Senegalu , Gambie a Sierry Leone na západě až po Etiopii na východě, na jihu zasahuje do Demokratické republiky Kongo a Kamerunu . Stejné území využívá také obyvatelstvo západní Sibiře. Větrníky z centrálních oblastí Sibiře a Dálného východu zimují v Indii a jihovýchodní Asii , stejně jako na jižních japonských ostrovech. Malá část ptáků Dálného východu migruje do západních oblastí Aljašky .

Místo výskytu

V období hnízdění obývá řídké listnaté nebo smíšené lesy, bohaté na staré stromy takových druhů jako osika , lípa nebo bříza . Často se usazuje v lesních pastvinách, na okraji mýtin, na okraji lesů , v lesních plantážích a pobřežních houštinách. Nebojí se lidí a často hnízdí v kultivovaných krajinách - sadech a parcích. Největší počet dosahuje na jihu lesního pásma a v lesostepi , kde je to běžné; v drtivé části zbytku území je vzácný [5] . Otevřená step , stejně jako souvislý les, se vyhýbá. Vyskytuje se také při migraci ve více otevřených krajinách: obdělávaná pole, louky, písečné duny a oblázkové pláže. Na zimovištích jsou stanoviště rozmanitější, ale v každém případě bohatá na druhy hmyzu, kterým se pták živí. Největší přednost je věnována akáciové savaně .

Reprodukce

Káča poblíž prohlubně

Na rozdíl od některých druhů datlů, kteří v zimě neopouštějí hnízdní území, kroucené krky vytvářejí každý rok nový pár. Ptáci se vracejí poměrně pozdě, když jsou stromy již pokryty mladou zelení - ve druhé polovině dubna nebo v první polovině května, v závislosti na zeměpisné šířce. Červí díra, stejně jako její příbuzní, hnízdí v dutinách starých stromů, ale díky slabému zobáku dutina sama téměř nikdy neroste, ale zabírá hotovou. Může to být přirozený výklenek v kmeni nebo shnilá větev stromu, stará dutina datle, shnilý pařez a v některých případech díra ve zdi staré kůlny nebo venkovského domu. Občas ochotně obsadí umělá hnízdiště a ptačí budky, příležitostně se usadí v norách ledňáčků a pobřežních šelem na strmých březích a svazích stepních vpustí. Stává se, že v okrese jsou všechna místa již obsazena jinými obyvateli, a pak točna zabírá dutinu, kterou má ráda, a vyhání z ní majitele. Mezi ptáky, kteří jsou v takových případech postiženi, jsou červení , šedí flycatchers a další drobní lesní ptáci [5] . Je zajímavé, že samotný stěrač někdy podobným způsobem trpí invazí větších ptáků, jako je strakapoud velký nebo datel syrský . Dutina se nejčastěji nachází ve výšce až 3 m od země, ale může být mnohem vyšší - až 9 m [9] .

Whirligig vejce

Samec hledá místo pro budoucí hnízdo. Když našel vhodnou prohlubeň, dlouho a hlasitě křičel a volal po ženě. Stává se, že poblíž není žádná volná samice, a pak se muž po dni nebo dvou přesune na jiné místo a vše znovu zopakuje. Když žena uslyšela volání, odpověděla na dálku stejným výkřikem a oba ptáci se postupně přibližovali, dokud se nesetkali a pářili se někde v horní části koruny stromu [9] . Ptáci neztrácejí čas uspořádáním hnízda: stěny prohlubně se neroztahují a není do něj přidán žádný další hnízdní materiál. Zbytky starého hnízda a skořápky pod stromem často svědčí bývalým majitelům. Zpočátku ve spodní části výklenku může být dřevěný prach, který slouží jako druh podestýlky. Potomstvo se líhne jednou nebo dvakrát za sezónu, první snůšky ve středním Rusku se obvykle nacházejí koncem května nebo začátkem června. Počet vajec ve snůšce se velmi liší, nejčastěji však od 7 do 10, ve vzácných případech až 14 kusů. U ptáků hnízdících poprvé, stejně jako v nepříznivých letech, nesmí počet vajec ve snůšce překročit 5 kusů. Vejce jsou světle bílá, velikosti 16–23 × 13–17 mm [5] . Když se spojka ztratí, samice znovu naklade, ale s menším počtem vajíček.

Samice snáší v intervalech jedno vejce denně, inkubace obvykle začíná předposledním vejcem a pokračuje 12–14 dní. Vedoucí roli v inkubaci hraje samice, kterou příležitostně a na krátkou dobu nahradí samec. Narození potomstva je asynchronní, v důsledku čehož mohou být současně v jednom hnízdě současně jak dospělá mláďata, schopná lézt po stěnách prohlubně, tak i nahá, s uzavřenými zvukovody [9] . V těsné prohlubni sedí kuřata zobákem v pyramidě směrem ke středu, která se otevírá, když se jich rodiče dotknou [4] . Oba rodiče krmí mláďata a střídavě přivádějí potravu do strumy ve formě kuliček, které jsou poté vráceny zpět do zobáků kuřat. V blízkosti prohlubně se vírník chová opatrně, schovává se a splývá na pozadí kůry stromů, když se blíží dravci. Na konci června - začátkem července začínají z dutiny vyčnívat hlučná kuřata a po několika dnech ve věku 23-27 dní se stanou na křídle. Několik dní poté se mláďata rozpadají a rozptýlí [5] .

Červí díra dostává potravu na zemský povrch a ničí mraveniště

Výživa

V období rozmnožování se červí díra živí převážně malými mravenci , včetně drnů , žlutých hliněných , červených lesních mravenců a také různých druhů z rodů Lasius a Formica . Červí díra se přitom z větší části živí nikoli dospělými, ale jejich larvami a kuklami. Další skupiny hmyzu - mšice , housenky a brouci , stejně jako rostlinná potrava - bobule a ovoce, tvoří ve stravě mnohem menší podíl. Při hledání potravy ptáci často věnují pozornost výrazným, jasným předmětům - v jejich žaludcích se často nacházejí malé kovové předměty, kousky fólie a plastu .

Klasifikace

Nominativní poddruh pivot
Otočný krk poddruh J. t. himálajská

Větrník obecný je jedním ze dvou druhů afro-euroasijského rodu Jynx , který je řazen do monotypické podčeledi Jynginae [17] [18] . Kromě Jynx torquilla zahrnuje také druh Jynx ruficollis , červenokrký obratlík běžný v subsaharské Africe [19] .

Poddruhy

Vnitrodruhová variabilita vířivosti se projevuje v různých odstínech obecné barvy a detailů vzoru, zatímco velikost ptáků se bezvýznamně mění [20] . Z těchto důvodů různí autoři rozlišují 4 až 7 poddruhů tohoto druhu. Podle Mezinárodní unie ornitologů v současné době existuje 6 poddruhů [19] :

Někteří badatelé rozlišují načervenalé kolotoče z Japonska jako samostatný poddruh J. t. japonica , kam někdy patří i ptáci ze Sachalinského ostrova [21] . Jiní autoři však považují J. t. japonica a J. t. sarudnyi pouze projevy clinal variability nominativních poddruhů a J. t. chinensis , motivující svou pozici tím, že v obou případech existují jedinci, kteří jsou velmi podobní nebo shodní s těmi evropskými [8] .

viz také

Poznámky

  1. Koblik E. A, Redkin Ya. A., Arkhipov V. Yu. Seznam ptáků Ruské federace. - M.: KMK, 2006.- S. 136
  2. Boehme R.L. , Flint V.E. Pětijazyčný slovník jmen zvířat. Ptactvo. Latina, ruština, angličtina, němčina, francouzština / celkem. vyd. akadem. VE Sokolova . - M .: Ruský jazyk , RUSSO, 1994.- S. 198.- 2030 kopií. -ISBN 5-200-00643-0 .
  3. ^ Richarz, Steinbach, 2001
  4. 1 2 3 Sauer, s. 146
  5. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Ryabitsev, s. 347-348
  6. Ivanov a kol., S. 309-311
  7. 1 2 Mullarney, s. 228
  8. 1 2 Winkler, Christie, 2002
  9. 1 2 3 4 5 Malchevsky, Pukinsky, s. 213
  10. 1 2 Stepanyan, s. 304-305
  11. Wryneck (Jynx torquilla) . Britští ptáci . ARKive. Citováno 7. listopadu 2009. Archivováno 10. dubna 2012.
  12. Busche, S.344-351
  13. Østergaard, 2003
  14. Rittmann, s. 25–28
  15. ^ Von Blotzheim, KM Bauer, 1980
  16. Murielle Mermod. Direction of autumn migration of the Wryneck (Jynx torquilla) in Europe . Division of Conservation Biology, Zoological Institute, University of Berne. Дата обращения: 7 ноября 2009. Архивировано 10 апреля 2012 года.
  17. Иванчев, 2005 , с. 281.
  18. De Pietri VL, Manegold A., Costeur L., Mayr G. A new species of woodpecker (Aves; Picidae) from the early Miocene of Saulcet (Allier, France) (англ.) // Swiss Journal of Palaeontology. — 2011. — Vol. 130 . — P. 307—314 . — doi : 10.1007/s13358-011-0021-8 .
  19. 1 2 Gill F., Donsker D. (eds.). Woodpeckers . IOC World Bird List (version 9.1) . Дата обращения: 6 февраля 2019.
  20. Иванчев, 2005 , с. 284.
  21. 1 2 3 4 Иванчев, 2005 , с. 285.

Литература

  • Иванов А. И., Козлова Е. В., Портенко Л. А., Тугаринов А. Я. Часть II // Птицы СССР. — М.Л. : Издательство АН СССР, 1953. — С. 309—311.
  • Иванчев В. П. Вертишейка Jynx torquilla Linnaeus, 1758 // Птицы России и сопредельных регионов. Том 6. Совообразные, Козодоеобразные, Стрижеобразные, Ракшеобразные, Удодообразные, Дятлообразные / отв. ред.: С. Г. Приклонский, В. П. Иванчев, В. А. Зубакин . — М. : Товарищество научных изданий КМК, 2005. — С. 284—297. — 487 с. — ISBN 5-87317-198-X .
  • Зауэр Ф. Птицы — обитатели лугов, полей и лесов. — М. : Астрель, 2002. — 286 с. — ISBN 5-271-03191-8 .
  • Мальчевский А. С., Пукинский Ю. Б. Птицы Ленинградской области и сопредельных территорий. — Л. : Издательство Ленинградского университета, 1983.
  • Рябицев В. К. Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири: Справочник-определитель . — Екатеринбург: Изд-во Урал. ун-та, 2001. — С. 347 —348. — 608 с. — ISBN 5-7525-0825-8 .
  • Степанян Л. С. Конспект орнитологической фауны России и сопредельных территорий. — М. : Академкнига, 2003. — 808 с. — ISBN 5-94628-093-7 .
  • Busche G. Passage migration of Wrynecks (Jynx torquilla) at the German Bight (Helgoland and Schleswig-Holstein) in the period 1965 – 1998 (англ.) // Vogelwarte. — 2004. — Vol. 42 , no. 4 . — P. 344—351 .
  • Glutz von Blotzheim UN, Bauer KM Handbuch der Vögel Mitteleuropas : [ нем. ] . — Wiesbaden : Aula-Verlag, 1980.
  • Mullarney K., Svensson L., Zetterström D., Grant PJ Birds of Europe : [ англ. ] . — United States : Princeton University Press, 2000. — С. 228. — 400 с. — ISBN 978-0-691-05054-6 .
  • Østergaard E. The Wryneck Jynx torquilla in Denmark, with special reference to the breeding population at Borris Hede 1970-2001 (англ.) // DOFT. — 2004. — Vol. 97 , no. 4 . — P. 303—311 .
  • Richarz K., Steinbach G. Steinbachs Naturführer. Landvögel: Erkennen und bestimmen : [ нем. ] . — Ulmer (Eugen), 2001. — 191 с. — ISBN 3800142686 .
  • Rittmann H. Breeding success of Wryneck (Jynx torquilla) during the last 40 years in Sweden (англ.) // Ornis svecica. — 2003. — Vol. 13 , no. 1 . — P. 25—28 .
  • Winkler H., Christie D. Family Picidae (Woodpeckers) // Handbook of the birds of the world : [ англ. ] / del Hoyo, J., Elliott, A., & Sargatal, J. (eds.). — Barcelona : Lynx Edicions, 2002. — ISBN 84-87334-37-7 .

Ссылки